Jak powstaje olej rydzowy?

Wykazujący mnóstwo zastosowań w wielu dziedzinach życia olej rydzowy zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 i stanowi bogate źródło witaminy A oraz witamin z grupy B. Jest cennym antyoksydantem, może zapobiegać chorobom nowotworowym, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a także poprawia wygląd skóry, uelastyczniając ją i opóźniając oznaki starzenia. Ten drogocenny oleisty płyn efektywnie przyspiesza gojenie ran, a nawet łagodzi wypryski i zwalcza objawy atopowego zapalenia skóry. Jak widać, zakres działań oleju rydzowego jest naprawdę szeroki, o czym można przeczytać na olejenazdrowie.pl.
Kosztuje niewiele, a wykazuje działanie lecznicze, stosuje się go w kulinariach oraz kosmetyce. Można go łączyć z daniami spożywanymi każdego dnia, trzeba jednak pamiętać, żeby przyjmować go jedynie na zimno. Podaje się go do apetycznych sałatek i surówek, potraw na bazie śledzi, ziemniaków, kaszy czy pieczywa. Wyśmienicie smakuje z twarogiem. Jeśli chodzi o działanie zewnętrzne, można go wcierać, olejować nim włosy oraz stosować na rany i podrażnienia. Jak powstaje ten cenny produkt? Otóż olej rydzowy jest pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 35°C. Jest to najwłaściwsza temperatura, która sprzyja zachowaniu wszystkich wartości odżywczych tłuszczu, dzięki czemu gotowy produkt jest w 100% naturalny. Kupując go od sprawdzonego producenta, można być pewnym, że nie będzie zawierał barwników, ulepszaczy ani konserwantów. Taki olej warto spożyć czy wykorzystać do pielęgnacji w ciągu ok. sześciu miesięcy.
Zostaw komentarz